Poniżej przekleiłem Twoje pytania z priva:
Po kolei zatem:
1. Po pierwsze co z graczami którzy mają armię inaczej punktowaną i np. jak Italy veteran ma zamiast 1500 to 1165?
- jak to co? w systemie procentowym przeliczasz je zawsze na 100%, czyli 1165->1500 zatem 248->x
2. Po drugie co z jednostkami które nie pojawiły sie na stole? Dzięki temu moja armia ma mniej pkt możliwych do zabicia.
- to system procentowy wyjaśnia - to co nie na stole nie bierze udziału i się nie liczy, wiec jeśli masz grając niemcami stukasy to twoje 1400 pkt odpowiada 1500 jak w pkt 1.
3. Poza tym w waszym punktowaniu nie widze jakiegoś zysku z remisem jak jest remis np. 200 do 0 to nadal wynik jest równoznaczny z masakrą wiec albo cos nie łąpie albo sie nie rozumiemy.
- popatrz uważnie na tabelę; zakras 0-299 to dodanie/odjecie 0 pkt od bazowych 10, tak więc wynik to 10-10; jak mamy wynik 315:0 to wtedy mamy 11-9
4. a co do procentówki to wg. mnei kwestia zastanowienia sie jak tam wrzucić remis może pomyśleć o czymś takim że pkt za objective sa nastepujace (5VP, za utrzymanie objective oraz 5VP za zdobycie objective scenariusza) spowoduje to remis zawsze minimalnie 5-5 a przegrane i wygrane będą na poziomie dotychczasowym (np. 15-5). Kurde to mi sie podoba
- nie ma potrzeby komplikacji; punkty 1 do 3 to rozwiązują
w razie dalszych wątpliwości służę swoją skromną osobą
pozdrawiam
Piotr